Wat is hoogsensitiviteit (en wat is het niet)?

Kindercoach HSP Heerlen

Wat is hoogsensitiviteit?

Er wordt de laatste jaren een hoop gezegd en geschreven over hoogsensitiviteit. Maar wat is het nu eigenlijk, en wat is het niet? In deze blog ga ik je daar meer over vertellen.

Als je hoogsensitief bent, dan is dat sowieso aangeboren. Heel praktisch gezien ontbreekt er een filter in je hersens, waardoor je alle interne èn externe prikkels ongefilterd binnenkrijgt. Bovendien heb je een centraal zenuwstelsel wat veel gevoeliger is afgesteld.

De combinatie van deze dingen zorgt ervoor dat je prikkels op een dieper niveau verwerkt, en dat je emoties heel intens zijn. Verder ben je ook heel empathisch, wat er weer voor zorgt dat zelfbewuste emoties als schaamte en schuld (maar ook trots!) veel intenser zijn.

 

Kindercoach HSP Heerlen

Wat is hoogsensitiviteit wel en wat is het niet?

Hoogsensitiviteit is geen stempel en geen diagnose. Het is ook geen aanstellerij of een modeverschijnsel. Het is een persoonlijkheidskenmerk.

Op een persoonlijkheidstest als de Big Five zul je als hoogsensitief persoon hoog scoren op Openheid, en op Neuroticisme (de tegenhanger van Emotionele onbekommerdheid). Je kùnt hoog scoren op Introversie (oftewel laag op Extraversie), maar dat hoeft niet.

Ook op Gewetensvolheid (Zorgvuldigheid)  en Vriendelijkheid kun je zowel hoog als laag scoren. Geen enkele HSP-er (Highly Sensitive Person) is hetzelfde (gelukkig).

Hoogsensitiviteit is niet hetzelfde als overgevoeligheid (in België ook wel hooggevoeligheid genoemd). Je kùnt sneller overgevoelig zijn voor bepaalde dingen, maar dat hoeft niet. Als je jouw gebruiksaanwijzing goed kent en je van jongs af aan geleerd hebt hoe je hiermee om moet gaan, hoef je weinig last van deze eigenschap te hebben.

Test hoogsensitiviteit

Wil je graag weten of jouw kind hoogsensitief is? Vraag dan hieronder de gratis test aan:

Voordelen en nadelen van hoogsensitiviteit

Alleen al over de voor- en nadelen zou ik een hele blog vol kunnen schrijven. Ik noem er hier een paar. 

Je bent waarschijnlijk heel creatief en kunt heel makkelijk verbanden leggen tussen zo ongeveer alles, maar hebt daardoor ook weer moeite om je focus te behouden. Of om in je uitgebreide antwoord waarbij je steeds meer te binnen schiet wat er ook mee te maken heeft, te onthouden wat de vraag ook alweer was. 🙂

Door je enorme inlevingsvermogen in combinatie met het ontbreken van een filter èn de intensiteit van je emoties kunt je enorm geraakt worden, soms door heel kleine dingen. Je kunt hierdoor intens van de kleine dingen van het leven genieten, maar je kunt er ook helemaal door van slag af zijn of compleet overprikkeld raken.

Wat ook mogelijk is, is dat je juist onderprikkeld raakt. Juist door je enorme openheid en nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen, mensen en ervaringen kun je enerzijds veel stress ervaren maar anderzijds juist een tekort aan positieve prikkels oplopen.

Daar waar het eerste op de lange termijn naar een burn-out leidt, leidt het tweede naar een bore-out (dit geldt ook voor kinderen!). Het is dus zaak om te weten voor welke prikkels je overgevoelig bent (bijv. bepaalde visuele of auditieve prikkels) en welke prikkels je juist nodig hebt om je goed te voelen. Zoals met alles draait het ook hier om balans

Zorg voor een goede handleiding

In een wereld waarin alles bol staat van de prikkels en de hoge eisen en verwachtingen, is stress een groot probleem. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar hoe gevoeliger je bent, hoe meer last je ervan zult ondervinden en hoe belangrijker het is om jezelf goed te kennen en te weten hoe je goed voor jezelf moet zorgen.

Heel simpel gezegd draait het erom om uit te vinden waar jij op leeg loopt, en waarmee je weer vol kunt tanken. Dit zijn dingen die je ook prima samen met een therapiehond (of je eigen hond) kunt uitvogelen. De hond heeft waarschijnlijk sneller door dan jijzelf waar je overgevoelig voor bent, en waar je juist blij van wordt. 🙂 En zo kun je dan je eigen ‘handleiding’ maken. 

Heb je graag hulp bij het tackelen van de uitdagingen, voor jezelf of voor je kind? Neem dan hieronder contact op, dan leg ik je graag uit wat ik voor jouw specifieke situatie kan doen!

Ik ben ook benieuwd naar jouw mening, en naar jouw ervaringen met hoogsensitiviteit! Waar loop jij tegenaan, als mens of als ouder? Waar loopt je kind tegenaan, thuis of op school? En waar word je juist heel blij van? Laat het me hieronder weten!

Je kind beter begrijpen? Ontvang maandelijks nieuwe tips over hoogsensitiviteit!

Liever geen e-mails meer ontvangen? Onderaan elke e-mail vind je een uitschrijflink. Voor meer informatie zie ook mijn privacyverklaring.