5 Tips om weer te geloven in het leven

door | nov 13, 2023 | Persoonlijke ontwikkeling

Ik herinner het me nog levendig die ene avond, in het theater van Heerlen. Ik zat op het tweede balkon. Een avondje uit naar een concert van de 3JS. Ik keek naar het podium, waar de zanger de longen uit zijn lijf zong. Het was niet alleen de indrukwekkende performance die indruk op me maakte, maar vooral de woorden van dat ene lied die insloegen als een bom.

“Als ik niet meer mag genieten was ik liever dood; mijn hart en hoofd, geloven in het leven!”

De tranen stroomden over mijn wangen. Op dat moment realiseerde ik me dat ik vergeten was hoe het voelde om te genieten van het leven, om simpelweg te voelen dat je leeft. Als ik op dat moment het leven had losgelaten, zou ik het verschil niet eens hebben opgemerkt.

De pauze kwam en ik stond op. Mijn hele lijf trilde. Verward stond ik op, niet wetende wat er zojuist was gebeurd. Het markeerde het prille begin van mijn zoektocht naar de kunst van het genieten, het geloven in het leven.

Het echte besef wat intens leven is kwam pas veel later. Het betekent volledig aanwezig zijn in je lichaam, alle emoties in al hun intensiteit omarmen, je innerlijke kracht voelen, het vuur, de passie en de vreugde ontdekken wanneer je luistert naar je diepste verlangens.

Leven op een manier die authentiek bij jou past, waarin je volledig jezelf kunt zijn. Een leven doordrenkt van passie, omdat jij een unieke missie hebt. Een missie die niet alleen jou vreugde en voldoening schenkt, maar waarmee je ook iets unieks kunt betekenen voor anderen.

Ik wil je meenemen op deze reis. Leven vanuit je hart. Leven met een passie. Zodat ook jij intens kunt genieten van het leven. Want dat verdien je.

Om te beginnen geef ik je alvast 5 tips, waarmee ook jij de stap weer kunt zetten om te voelen dat je leeft.

1. Wees volledig aanwezig in je lijf

Vaak pendelen je gedachten heen en weer tussen verleden en toekomst, maar intens leven vraagt om aanwezigheid in het hier en nu. Voel de grond onder je voeten, adem bewust, ervaar de sensaties in je lichaam zonder oordeel. Dit zorgt voor een diepere connectie met jezelf en het huidige moment.

2. Omarm al je emoties

Intens leven betekent niet alleen de vreugdevolle momenten omarmen, maar ook de diepe dalen. Het is de moed hebben om verdriet, angst, woede en vreugde in al hun rauwheid te durven toelaten en ervaren. Juist in de kwetsbaarheid van je emoties vind je de ware kracht van het mens-zijn.

3. Voel je innerlijke kracht

Intens leven vraagt om het ontdekken en erkennen van je innerlijke krachtbron. Het is het besef dat je veerkrachtig bent, ongeacht de uitdagingen die het leven je voor je voeten gooit. Die innerlijke kracht is je brandstof voor groei en persoonlijke ontwikkeling. Als het je niet lukt om je innerlijke kracht te vinden, val dan terug op je ademhaling. Je adem is de poort naar je innerlijke krachtbron, naar je ziel.

4. Ontdek je passie

Passie is de vonk die het vuur van het leven aanwakkert. Intens leven betekent ontdekken wat je hart doet zingen, waar je ziel van opleeft. Vreugde vinden in de kleine momenten en gepassioneerd streven naar datgene wat je ziel voedt. Heb je geen idee waar jouw hart van gaat zingen? Probeer eens wat dingen uit en doe ook eens iets waarvan je aanvankelijk denkt dat het niet bij jou past. Het zou zo maar kunnen dat je jezelf hierin verbaast.

5. Luister naar je diepste verlangens

Je kent ze vast wel, die gedachten die heel zacht op de achtergrond zijn en die je wegwuift, omdat er belangrijkere dingen zijn. Het zijn die gedachten, waar je diepste verlangens in verscholen liggen. Ga gewoon eens zitten en luister naar het zachte stemmetje in je hoofd, waar je normaal nooit tijd voor maakt. Volg je eigen pad, zelfs als dat betekent dat je tegen de stroom in zwemt.

Kleine stapjes

Intens leven is een reis, geen bestemming. Het begint met kleine stappen, met bewuste keuzes om jouw leven in al haar kleuren te ervaren. Door aanwezig te zijn in het NU, je emoties te omarmen, je innerlijke kracht te vinden, je passie te ontdekken en te luisteren naar je diepste verlangens, kun je weer intens gaan leven.

Als je wilt weten wat het lied is dat ik hoorde op die bewuste avond, klik dan hier.

Heb je geen idee waar te beginnen? Meld je dan aan voor mijn gratis meditaties. Je vindt ze hier.

× Hoe kan ik je helpen?