Nicole

“Het is mijn missie om ieder kind te laten voelen dat het mag zijn wie het is”

Kindercoach hooggevoelige kinderen
Kindercoach hoogsensitieve kinderen

Authentieke kameleon

Als kind had ik altijd het gevoel dat ik raar was, dat ik anders was. Ik had totaal geen gevoel van eigenwaarde en het enige wat ik voor mijn gevoel goed kon was dingen van buiten leren. Op de basisschool had ik het nog wel naar mijn zin, er was tenminste één juf die mij wel leek te begrijpen.

Maar op de middelbare school ging het mis. Al die vakken, al die leraren, al die leerlingen… ik leek in het niets te verdwijnen. En ik had totaal geen idee wat ik daarna wilde doen. Ik koos voor architectuur, daarna voor Italiaans, toen bewegingswetenschappen… en haalde uiteindelijk een diploma als Office Manager. Nu wetende wie ik ben, is er geen beroep wat minder bij me past. Maar dat wist ik toen nog niet.

Vele jaren van worstelingen volgden. De ene baan na de andere kwam voorbij, maar nergens kon of wilde ik lang blijven. In 2014 kwam ik thuis te zitten met een bore-out, en werd het tijd om het roer om te gooien. Ik ontdekte dat werken met kinderen mij heel erg lag, en dat coachen in mijn bloed zit. Ook ontdekte ik dat mijn hoogsensitiviteit gemaakt had dat ik me al die jaren als een kameleon aan mijn omgeving had aangepast.

Vervolgens werd het nog een zoektocht van vele jaren om erachter te komen wie ik werkelijk ben, en wat nu precies mijn doel in dit leven is. Uiteindelijk bleek ik alles in huis te hebben om hoogsensitieve kinderen te helpen om blij te zijn met wie ze zijn, en hun ouders te leren om hun kinderen ‘heel’ te houden. 

Al deze (levens)ervaring, kennis en vaardigheden heb ik nu gebundeld in mijn eigen methode. Op deze manier kan ik kinderen laten voelen dat ze helemaal goed zijn zoals ze zijn, en ze leren hoe ze dicht bij zichzelf kunnen blijven in een wereld waarin verwacht wordt dat ze zich aanpassen.

moeder van een hoogsensitief kind

Moeder van een hoogsensitief kind

Toen ik moeder werd, kwam ik veelal dezelfde problemen tegen als in mijn eigen jeugd. Mijn zoon bleek al snel enorm gevoelig te zijn, en ik heb jarenlang geworsteld met leerkrachten en zorgverleners die mijn kind maar niet konden zien voor wie hij is. Dit leverde keer op keer grote frustraties op, en mijn zoon ging met steeds meer tegenzin naar school.

Als moeder kreeg ik dingen te horen als: “Hij moet zich maar leren aanpassen, de maatschappij past zich niet aan hem aan!”, “Hij moet hard gemaakt worden voor de maatschappij!” en: “Hij moet zich niet zo aanstellen!” Terwijl ik van binnen toch echt voelde dat hij iets anders nodig had.

Uiteindelijk kwam mijn zoon zelfs maandenlang thuis te zitten. Toen was voor mij echt de maat vol en heb ik ervoor gezorgd dat hij naar een school kon gaan die hem wel zag voor wie hij is, en dat maakte al een wereld van verschil!

Als hoogsensitieve moeder van een hoogsensitief kind begrijp ik maar al te goed wat het met jou als ouder doet als je kind helemaal naar binnen keert of juist druk en lastig gaat doen omdat het zich niet gezien voelt.

Ik zie het dan ook als een belangrijke taak voor mij als Kindercoach om niet alleen met jouw kind aan de slag te gaan, maar ook jou als ouder zo goed mogelijk te begeleiden. Hooggevoelige kinderen pikken bovendien ook nog veel meer dan gemiddeld de energie van hun ouders op, en ook dit kan invloed op hun gedrag hebben.

Mijn opleidingen:

Pedagogiek & Ontwikkelingspsychologie
Kindercoach/-therapeut
Transformerend Coach
Voice Dialogue Coach
Hoogsensitiviteitsexpert/-coach
Basic & Executive Coach
Dog Assisted Coach
Kindercoach met de hond als co-coach
Kind & Hond (i.o.)

Een ander deel van mijn missie is zorgen voor meer begrip rondom hoogsensitiviteit.

Ongeveer 15-20% van alle kinderen en volwassenen is hoogsensitief, waarvan evenveel mannen als vrouwen. Als wij als maatschappij deze kwetsbare doch zeer waardevolle doelgroep blijven kwalificeren als ‘lastig’ en we blijven beweren dat ‘ze zich maar moeten aanpassen’, dan missen we niet alleen een enorm potentieel maar we creëren ook een heleboel problemen.

Veel van deze gevoelige mensen en zelfs al steeds jongere kinderen komen thuis te zitten met burn-out of bore-out klachten. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Als we echter rekening zouden houden met wat deze doelgroep nodig heeft en een gunstige omgeving voor ze kunnen scheppen, dan is de hoogsensitieve mens bij uitstek geschikt om een betere wereld te creëren door hun enorme inlevingsvermogen, hun innerlijke wijsheid, hun grote rechtvaardigheidsgevoel en hun diepere doordenken. En het delen van informatie over wat hoogsensitiviteit nu wel en niet is en hier meer begrip voor kweken, is een deel van mijn missie. 

“Mijn droom is een wereld waarin kinderen in harmonie met de natuur kunnen opgroeien, en waarin ieder zijn unieke rol mag vervullen”

Een derde deel van mijn missie is dan ook om te zorgen voor een waardig leven voor dieren, omdat ik geloof dat zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren in kinderen dichtbij zichzelf te laten blijven en in verbondenheid op te groeien.

De enorme meerwaarde van therapiedieren zoals honden en paarden wordt steeds meer duidelijk. Ik heb dit zelf  in mijn kindertijd al ervaren door het contact met paarden, en ik zie ook wat de aanwezigheid van onze hond doet met het welzijn van mijn zoon. En uiteraard wat de inzet van een coachhond als Lucky doet voor de kinderen in mijn praktijk. Het contact met dieren is gewoon ontzettend belangrijk voor kinderen om in verbondenheid op te kunnen groeien.

Daarnaast vind ik dat kinderen er recht op hebben om te weten hoe er tot nu toe vaak met dieren wordt omgegaan (op een naar leeftijd aangepaste wijze, uiteraard). Het is niet fair om ze een verkeerd beeld voor te spiegelen van hoe dieren in de bio-industrie behandeld worden, en hoe er in het buitenland bijv. met zwerfhonden wordt omgegaan. En in ons eigen land komt ook nog steeds heel veel dierenleed voor bij huisdieren.

Awareness

Eén van de dingen die we kunnen doen, is zorgen voor meer awareness. Bijv. in de manier waarop er naar honden en de opvoeding hiervan gekeken wordt. Het overgrote deel van bijtincidenten en angst voor honden kan gewoon voorkomen worden, en zou zowel dier als mens (waaronder vaak kinderen) een hele hoop leed besparen!

En door op een verantwoorde manier met dieren en de natuur om te gaan, kan ook de verdere uitbraak van zoönosen zoals Covid 19 voorkomen worden. Uiteindelijk zijn het namelijk ook onze eigen kinderen die hier de dupe van zijn. Kinderen van jongs af aan leren om met respect met de natuur en met dieren om te gaan, kan zoveel ellende voorkomen!

Dieren zijn volledig afhankelijk van hun omgeving, en zullen nooit het stadium van eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid bereiken – wat wij mensen wel kunnen. Kinderen medeverantwoordelijk maken voor de verzorging van een huisdier is enorm heilzaam, en juist kinderen staan er voor open om iets te willen veranderen in de wereld. 

Met name hoogsensitieve kinderen zijn potentiële wereldverbeteraars in de dop! Zij hebben van nature een diepe innerlijke wijsheid, een enorm inlevingsvermogen en zeer groot rechtvaardigheidsgevoel. In combinatie met de natuurlijke gaven van ieder kind zijn zij dan ook in staat om grootse dingen te doen!

Bijdrage aan het welzijn van dieren

Uiteraard draag ik zelf ook bij aan het verbeteren van de levenskwaliteit van dieren. Coachhond Lucky komt uit Spanje en is daar uit een dodingsstation gered. Onze tweede hond Matti is in november in een ijskoud asiel in Spanje geboren en eveneens gered van een voortijdige dood. Beide honden krijgen, naast een enorme bak liefde en aandacht, uitsluitend biologisch voer wat op een duurzame wijze geproduceerd wordt. Zelf eet ik bijna geen vlees, en wat ik eet is biologisch.

Verder ben ik lid van: Dierenbescherming, Wakker Dier, World Animal Protection, Varkens in Nood, Stichting Dierenlot en Stichting AAP.

Kijk ook eens op deze website als je mee wilt helpen aan een betere wereld: Eerlijke Geldwijzer.

Hier vind je een duidelijk overzicht van wat banken, verzekeraars en pensioenfondsen met jouw geld doen, en hoe ze bijv. omgaan met de rechten van mensen en dieren. Met z’n allen kunnen we heel wat steentjes bijdragen aan een mooiere wereld waar ook onze kinderen nog lang van kunnen genieten!

In de media

Interview met o.a. Nicole Schlösser Kindercoaching in Dagblad De Limburger op 6 maart 2021, in de speciale bijlage bij de zaterdagkrant. Het hele artikel is online terug te vinden op de website van De Limburger.