Nicole

Mijn naam is Nicole Schlösser. Ik leer hoogsensitieve kinderen en hun ouders om meer balans, rust, zelfvertrouwen en plezier te ervaren!

 

Als kind voelde ik me altijd al anders. Niemand leek echt te begrijpen wie ik was of wat ik nodig had, en ik voelde me vaak erg eenzaam. De enige wezens die mij leken aan te voelen, waren de paarden bij ons in de buurt waar ik vaak langs ging en later bij het paardrijden.

De term hoogsensitief had vroeger nog nooit iemand van gehoord. En dus ook niet van de uitdagingen die deze op zich mooie eigenschap met zich meebrengt. Al met al werd ik opgevoed ‘zoals het hoort’ en maakte ik keuzes vanuit mijn ratio. Mijn gevoel was er soms wel, maar dit negeerde ik stelselmatig uit angst om gekwetst te worden.

En dus liet mijn intuïtie steeds minder vaak van zich horen, en kwam ik steeds meer in mijn hoofd terecht. Ik raakte de verbondenheid met mezelf en alles en iedereen om me heen helemaal kwijt. Het was een zoektocht van vele jaren om het contact met mezelf en mijn gevoel weer terug te vinden.

Alle kennis en ervaring die ik in de afgelopen 22 jaar heb opgedaan, gebruik ik nu om kinderen en ouders te leren hoe je dichtbij jezelf kunt blijven, en je volste potentieel kunt benutten!

 

“Mijn droom is een wereld waarin onze kinderen zorgeloos en in harmonie met dier en natuur kunnen opgroeien, zodat ieder zijn unieke rol kan vervullen.”

Moeder van een hoogsensitief kind

Toen ik moeder werd, kwam ik hetzelfde tegen als in mijn eigen jeugd. Mijn zoon bleek al snel enorm gevoelig en heel slim te zijn. Ik heb jarenlang geworsteld met leerkrachten en zorgverleners die mijn kind maar niet konden zien voor wie hij is, wat keer op keer grote frustraties opleverde.

Ik kreeg dingen te horen als: “Hij moet zich maar leren aanpassen, de maatschappij past zich niet aan hem aan!”, “Hij moet hard gemaakt worden voor de maatschappij!” en: “Hij moet zich niet zo aanstellen!” Terwijl ik van binnen toch echt voelde dat hij iets anders nodig had.

Uiteindelijk kwam mijn zoon zelfs maandenlang thuis te zitten. Toen was voor mij echt de maat vol en heb ik ervoor gezorgd dat hij naar een school kon gaan die hem wel zag voor wie hij is, en dat maakte al een wereld van verschil!

Als hoogsensitieve moeder van een hoogsensitief kind begrijp ik maar al te goed wat het met jou doet als je kind niet lekker in zijn/haar vel zit, en niemand hem of haar echt lijkt te begrijpen. 

Als expert en ervaringsdeskundige op het gebied van hoogsensitiviteit leer ik jullie dan ook graag wat ik weet. Het is een belangrijk deel van mijn missie om jou te leren hoe je je zoon of dochter optimaal kunt begeleiden, zodat hij of zij weer in balans komt en jullie band alleen nog maar versterkt wordt!

Mijn opleidingen:

Pedagogiek & Ontwikkelingspsychologie
Kindercoach/-therapeut
Transformerend Coach
Voice Dialogue Coach
Hoogsensitiviteitsexpert
Executive Coach
Dog Assisted Coach & Kindercoach

 

Een ander deel van mijn missie is zorgen voor meer begrip rondom hoogsensitiviteit.

Ongeveer 15-20% van alle kinderen en volwassenen is hoogsensitief, waarvan evenveel mannen als vrouwen. Als wij als maatschappij deze kwetsbare doch zeer waardevolle doelgroep blijven behandelen als ‘lastig’, als ‘ze moeten zich maar aanpassen’, dan missen we niet alleen een enorm potentieel maar we creëren ook een heleboel problemen.

Veel van deze gevoelige mensen en zelfs al steeds meer kinderen komen thuis te zitten met bijv. burn-out klachten. En dan wordt er weer geklaagd dat dit teveel geld kost. Als we echter rekening zouden houden met wat deze doelgroep nodig heeft en een gunstige omgeving voor ze kunnen scheppen, dan is de hoogsensitieve mens bij uitstek geschikt om een betere wereld te creëren. En het delen van informatie over wat hoogsensitiviteit nu wel en niet is en hier meer begrip voor kweken, is een belangrijk onderdeel hiervan. 

Een derde deel van mijn missie is om te zorgen voor een waardig leven voor dieren, omdat ik geloof dat zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren in kinderen dichtbij zichzelf te laten blijven en in verbondenheid op te groeien.

De enorme meerwaarde van therapiedieren zoals honden en paarden wordt steeds meer duidelijk. Ik heb dit zelf  in mijn kindertijd al ervaren door het contact met paarden, en ik zie ook wat de aanwezigheid van onze hond doet met het welzijn van mijn zoon. En uiteraard wat de inzet van een therapiehond als Lucky doet voor de kinderen in mijn praktijk. Het contact met dieren is gewoon ontzettend belangrijk voor kinderen om in verbondenheid op te kunnen groeien.

Daarnaast vind ik dat kinderen er recht op hebben om te weten hoe er tot nu toe vaak met dieren wordt omgegaan (op een naar leeftijd aangepaste wijze, uiteraard). Het is niet fair om ze een verkeerd beeld voor te spiegelen van hoe dieren in de bio-industrie behandeld worden, en hoe er in het buitenland bijv. met zwerfhonden wordt omgegaan. En in ons eigen land komt ook nog steeds heel veel dierenleed voor bij huisdieren.

Awareness

Eén van de dingen die we kunnen doen, is zorgen voor meer awareness. Bijv. in de manier waarop er naar honden en de opvoeding hiervan gekeken wordt. Het overgrote deel van bijtincidenten en angst voor honden kan gewoon voorkomen worden, en zou zowel dier als mens (waaronder vaak kinderen) een hele hoop leed besparen!

En door op een verantwoorde manier met dieren en de natuur om te gaan, kan ook de verdere uitbraak van zoönosen zoals Covid 19 voorkomen worden. Uiteindelijk zijn het namelijk ook onze eigen kinderen die hier de dupe van zijn. Kinderen van jongs af aan leren om met respect met de natuur en met dieren om te gaan, kan zoveel ellende voorkomen!

Dieren zijn volledig afhankelijk van hun omgeving, en zullen nooit het stadium van eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid bereiken – wat wij mensen wel kunnen. Kinderen medeverantwoordelijk maken voor de verzorging van een huisdier is enorm heilzaam, en juist kinderen staan er voor open om iets te willen veranderen in de wereld. 

Met name hoogsensitieve kinderen zijn potentiële wereldverbeteraars in de dop! Zij hebben van nature een diepe innerlijke wijsheid, een enorm inlevingsvermogen en zeer groot rechtvaardigheidsgevoel. In combinatie met de natuurlijke gaven van ieder kind zijn zij dan ook in staat om grootse dingen te doen!

Bijdrage aan het welzijn van dieren

Uiteraard draag ik zelf ook bij aan het verbeteren van de levenskwaliteit van dieren. Zo hebben wij zelf cavia’s uit de opvang. Therapiehond Lucky komt uit Spanje en is daar van de dood gered. Binnenkort krijgen we een tweede hond, die in november in een ijskoud asiel in Spanje geboren is. Onze honden krijgen uitsluitend biologisch voer van Yarrah, wat op een duurzame wijze geproduceerd wordt.

Ook ben ik lid van: Dierenbescherming, Wakker Dier, World Animal Protection, Varkens in Nood, Stichting Dierenlot en Stichting AAP.

Kijk ook eens op deze website als je mee wilt helpen aan een betere wereld: Eerlijke Geldwijzer.

Hier vind je een duidelijk overzicht van wat banken, verzekeraars en pensioenfondsen met jouw geld doen, en hoe ze bijv. omgaan met de rechten van mensen en dieren. Met z’n allen kunnen we heel wat steentjes bijdragen aan een mooiere wereld waar ook onze kinderen nog lang van kunnen genieten!

In de media

Interview in Dagblad De Limburger op 6 maart 2021, in de speciale bijlage bij de zaterdagkrant.
Het hele artikel is online terug te vinden op de website van De Limburger.