Lucky

“Een hond oordeelt niet – die vindt je altijd goed zoals je bent”

Coachhond

Begin 2019 kwam er een heel bijzondere hond op ons pad: Lucky, een ontzettend lief en rustig herdershondje uit Spanje. Zij bleek al snel heel gevoelig en ook heel intelligent te zijn en ons feilloos aan te voelen. Ze wist precies wat ze moest doen als één van ons boos of verdrietig was, en hield ons een prachtige spiegel voor.

Ik vond het zo bijzonder wat Lucky kon, dat ik eind 2019 besloot om een opleiding tot Dog Assisted Coach te volgen met een specialisatie tot Kindercoach. Het bleek een prachtige aanvulling te zijn op alle andere coachmethodes die ik inzet in mijn praktijk, en het sluit ook naadloos aan bij mijn visie dat alles er mag zijn.

Een hond oordeelt immers niet; die vindt je gewoon goed zoals je bent! Met Lucky aan mijn zijde als co-coach kan ik kinderen dan ook op een heel laagdrempelige, veilige manier nieuw gedrag laten uitproberen. Het maakt de oefeningen leuk en speels, en kinderen kunnen ontzettend veel van een hond leren. Ik stel Lucky dan ook graag aan je voor!

Kindercoaching met therapiehond Heerlen

Dit is Lucky

 

 • Volgens mijn baasje ben ik ontzettend lief, rustig, zachtaardig, voorzichtig, behulpzaam, slim, gevoelig, makkelijk en een tikkeltje eigenwijs. Soms kan ik ineens heel gek en druk doen als ik wil spelen! Mijn baasje noemt dat de ‘gekke 5 minuten’. Ik blaf echt nooit en ik spring ook niet tegen je op. Ik kom hooguit aan je snuffelen en bietsen voor een aaitje (of wat lekkers)!
 • Ik voel andere mensen en dieren heel goed aan, en ben ook heel sfeergevoelig. Als ik merk dat iemand niet lekker in zijn vel zit, dan snel ik meteen te hulp! Ik laat me sowieso maar wat graag knuffelen en aaien; ik ben een echte knuffelkont! Ik vind het soms wel moeilijk om mijn grenzen aan te geven omdat ik iedereen zo graag wil helpen – daarom moet mijn baasje goed naar mij kijken of ik nog wel happy ben en niet te moe word.
 • Ik heb in Spanje best wel wat meegemaakt waar ik heel veel stress van kreeg. Daardoor kan ik soms nog wat angstig zijn – vooral voor andere hondjes. Een rugzakje noemen ze dat. Maar door mijn rugzakje en mijn gevoeligheid kan ik jou wel heel goed helpen! Ik vind het gewoon gezellig om bij de coaching erbij te zijn, en ik kom in actie als ik voel dat dat nodig is. Maar ik kan ook gewoon lekker liggen snurken; dat betekent dat ik me op mijn gemak voel!
Kindercoaching met therapiehond Heerlen

Hobby’s

 • Slapen! Als mijn baasje voor 8 uur opstaat – wat ze bijna altijd doet – dan blijf ik vaak nog lekker een uurtje op bed liggen snurken. Of ik ga mee naar beneden en val op de bank weer in slaap. Actief zijn kan de hele dag nog!
 • Eten! Ik ben stapel op lekkere hapjes – van lekkere snoepjes en kauwbotjes voor honden tot een hapje kaas, vlees of brood: je maakt me overal blij mee! Behalve mijn eigen brokken, die vind ik eigenlijk maar saai… 
 • Spelen! Een paar keer per dag ga ik ineens heel gek zitten, ik snuffel wat onder mijn staart en daarna ga ik druk doen! Ik vlieg dan als een malle op mijn speeltjes af en sleur ze door de kamer. Als mijn baasje mee wilt doen en een trekspelletje met me doet, vind ik dat helemaal het einde!
 • Wandelen! Vooral bij mijn huis in de buurt waar het vertrouwd is – nieuwe omgevingen vind ik best wel spannend. Het duurt altijd een tijdje voordat ik hier gewend ben. Wel vind ik bossen ook erg leuk, en dan vooral heuvel op en heuvel af rennen! 
 • Snuffelspelletjes! Mijn baasje noemt ze altijd hersenwerkjes, maar voor mij zijn het gewoon snuffelspelletjes. Ik vind het fijn om mijn neus te gebruiken om snoepjes te zoeken die mijn baasje verstopt heeft. Ik vind het ook heel leuk om dit met jou te doen! Kom je eens spelen?
Kindercoaching met therapiehond

Waar houd ik niet zo van…

 • Ik ben geen fan van drukte, harde geluiden, honden of mensen die op mij af stuiven of veel te wild spelen. Ik houd me dan liever afzijdig en ga ergens rustig liggen of snuffelen. Gewoon lekker mijn eigen ding doen.
 • Nieuwe situaties, zoals voor het eerst met de trein gaan. Dat vind ik heel erg spannend, en ik zoek dan altijd steun bij mijn baasje. Als ik eenmaal gewend ben is het goed, maar dat duurt soms een tijdje.
 • Water. Of het nu regent of mijn baasje mij mee naar het strand neemt – ik vind er niks aan. Dat natte spul voelt gewoon niet fijn…

AAI-team

Niet iedere hond is geschikt als therapie- of coachhond. Lucky en ik hebben dan ook een uitgebreid certificeringstraject doorlopen, en zijn goedgekeurd als AAI-team (Animal Assisted Interventions).

Daarnaast blijft het belangrijk dat kinderen (en ouders) de aanwijzingen van de coach goed opvolgen, zodat het ook voor de hond een prettige ervaring wordt!

Ben je benieuwd wat coachen met een hond voor jouw kind kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis persoonlijke screening!