Hoe weet een hond wat je voelt?

Ja, hoe weet een hond nou wat je voelt? Als we met een coachsessie bezig zijn, lijkt de hond exact te ‘weten’ wat er in de coachee (de cliënt) omgaat. Iets wat veel mensen verbaast, maar ook ontroert. Want precies op het moment dat jij denkt: “Zo, nou ben ik er klaar mee!” springt de hond ineens van de bank af en komt om je aandacht vragen. Of je voelt verdriet in je opwellen, en de hond komt meteen naar je toe gelopen en laat zich aaien of springt tegen je op.

Honden brengen op die manier eigenlijk cadeautjes, alhoewel de reactie per hond kan verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld honden die naar je toe komen en je iets komen ‘brengen’, honden die uit de situatie weg gaan (om je ruimte te geven, ze voelen zich als het ware ‘teveel’), of honden die de clown gaan uithangen om op die manier de rust en harmonie te herstellen. Maar ieder op hun eigen manier geven ze je toch een cadeautje door hun eerlijke maar nooit kwetsende feedback.

Hoe een hond ‘weet’ wat er in jou omgaat

Een paar voorbeelden uit het dagelijks leven. Iedere keer als ik mijn schoenen aan wil doen, heeft mijn hond Lucky dit onmiddellijk in de gaten en komt al enthousiast naar me toe gerend. Het liefste stopt ze haar koppie dan al tussen mijn voeten en moet ik haar even kriebelen, en daarna gaan we wandelen.

99 van de 100x gaat dit zo, maar een enkele keer doe ik mijn schoenen al aan maar moet ik binnenshuis eerst nog een aantal dingen doen. Dan reageert ze niet, en blijft rustig liggen wachten tot ik haar roep.

Ongeveer hetzelfde gebeurt als we in de auto zitten. Vanaf het moment dat ik de motor uitzet, de sleutel uit het contact haal en mijn riem afdoe, springt Lucky al op – klaar om uit de auto te springen. Behalve als ik bij een tankstation stop, bij de glasbak om even wat weg te gooien, of even bij de winkel naar binnen ren om 1 ding te halen… dan blijft ze rustig liggen.

Dus, hoe doet een hond dat? Allereerst moet ik er natuurlijk bij zeggen dat Lucky mij door en door kent. We zijn vrijwel 24/7 bij elkaar dus ze kent echt iedere gewoonte, iedere geur, ieder geluid en iedere beweging van mij, en alles wat daarvan afwijkt. Blijkbaar doe ik dus iets anders in de uitzonderingssituaties, zoals binnen nog even wat doen met mijn schoenen aan, of tanken in plaats van uitstappen en de hond ook uit de auto laten.

Want wat naast gewoontes, geurtjes, geluiden, bewegingen enz. nog veel belangrijker is, is de intentie. Immers, energie volgt de intentie, en alles is energie. En dat is wat een hond voelt. Nu is de ene hond meer gevoelig dan de andere, net zoals dat bij mensen het geval is, maar vooral de gevoelige exemplaren zoals Lucky reageren hier heel sterk op.

Toepassingen in de praktijk

Dat is wel allemaal leuk en aardig, dat schoenen aandoen en uit de auto stappen, maar wat hebben we daar nou aan tijdens het coachen? Een mooi voorbeeld van een toepassing in de coachpraktijk is bij het aangeven van grenzen, bijvoorbeeld in een weerbaarheidstraining. Het werkt als volgt.

We creëren een situatie waarin de coachhond is toegestaan om tot heel dichtbij je te komen. De directe ruimte om je heen is gemarkeerd met een touw of een hoepel. In je handen houd je hondensnoepjes of brokjes, je laat je armen langs je lichaam hangen, en de hond mag de snoepjes of brokjes er proberen uit te halen. (Dit doen ze overigens met de tong, je hoeft dus niet bang te zijn dat ze bijten. Coach- en therapiehonden zijn speciaal geselecteerde en gecertificeerde honden, probeer dit dus niet zomaar met een vreemde hond.)

Nu sluit je je ogen, en geeft in gedachten de grens aan. In dit geval is de grens het touw of de hoepel. Je zegt als het ware duidelijk “Nee!” in gedachten. Als je dit echt van binnenuit meent, zul je zien dat de hond onmiddellijk reageert en stopt met de snoepjes pakken – ze gaat buiten de rand van het touw of de hoepel zitten, en wacht tot jij aangeeft dat ze weer naar je toe mag! En als je eenmaal echt van binnenuit gevoeld hebt hoe het is om een grens aan te geven, gewoon met je eigen energie, dan wordt het ook veel makkelijker om dit in andere situaties toe te passen.

Het mooie van het werken met honden is dan ook tweeledig. Enerzijds is het een heel ervaringsgerichte manier van coachen, waardoor het effect in het dagelijks leven ook meteen merkbaar is. En anderzijds is het een heel veilige, laagdrempelige en zelfs leuke manier van oefenen. Een hond heeft tenslotte geen enkel oordeel, en ze houden de speelsheid en soms zelfs de humor erin, waardoor er geen ‘beladen’ situaties ontstaan.

Al met al kan het werken met een coach- of therapiehond je veel inzichten en waardevolle ervaringen opleveren, en dit was er slechts één klein voorbeeld van. Wil je nou zelf ook eens ervaren wat een hond voor jou kan doen? Neem dan hieronder contact op voor een gratis proefsessie met de hond. Het gaat je sowieso wat moois opleveren!

Heb jij je al ingeschreven voor onze nieuwsbrief? Zo niet, doe dit dan snel en blijf op de hoogte.
Je ontvangt maximaal 4x per maand een e-mail met de laatste nieuwe blogs, vlogs en informatie over evenementen.

Liever geen e-mails meer ontvangen? Je kunt je altijd uitschrijven via de uitschrijflink onderaan elke e-mail. Voor meer informatie zie ook mijn privacyverklaring.

Vond je deze blog leuk? Je kunt hem hier delen: