Hoe help ik mijn kind van zijn angst af?

Hoe help ik mijn kind van de angst af?

Angsten bij kinderen

Hoe help ik mijn kind van zijn angst af? Deze vraag houdt veel ouders bezig. Als ouder hoop je natuurlijk dat je kind zo onbezorgd mogelijk opgroeit, en dat je kind net zo vrij en blij rondrent als de hond op de foto.

In werkelijkheid zijn er helaas vaak (heftige) angsten die kinderen in hun greep houden en hun leven beïnvloeden, en waar je ook als ouder flinke kopzorgen van kunt hebben. Dan heb ik het uiteraard niet over de normale angsten die bij de leeftijd horen, zoals angst voor het donker of voor een monster in de kast.

Ik heb het dan over angsten die zo groot geworden zijn dat ze het leven van je kind zijn gaan overheersen. Bijvoorbeeld doordat je kind niet meer bij vriendjes durft te gaan spelen, veel last van nachtmerries heeft of de straat over rent zonder uit te kijken als er een hond aankomt. Vaak gaan deze angsten gepaard met klachten als enorme buikpijn, misselijkheid en hoofdpijn zonder dat deze een medische oorzaak hebben.

Soorten angsten

Naast voorbeelden als hondenangst, straatangst, vliegangst e.d. kunnen ook faalangst en extreme verlegenheid het leven van je kind behoorlijk moeilijk maken. En alle stress die met angsten samenhangt, maakt dat je kind ook niet goed meer kan leren waardoor de ontwikkeling vertraging op kan lopen.

Juist in deze tijd waarin angst de boventoon voert, is het zo ontzettend belangrijk dat kinderen weer leren vertrouwen op zichzelf en hun ouders. Om daarmee een klein beetje meer grip te krijgen op de wereld om hen heen.

Trainingen bij angsten

Gelukkig zijn er mooie programma’s die je kind weer op weg kunnen helpen. Zo bied ik de training VIDA aan (wat ook meteen een weerbaarheidstraining is), een training Omgaan met hondenangst en maatwerktrajecten. En uiteraard is de rol van de ouders heel belangrijk in dit proces, vooral bij jonge kinderen.

Alleen als een angst echt voortkomt uit een trauma of als het om een extreme fobie gaat, is er eerst iets anders nodig. Bijvoorbeeld een behandeling met EMDR. Daarna kan dan alsnog een kindercoachtraject worden opgestart.

Ook honden hebben angsten

Een mooi verhaal om ook aan kinderen te vertellen, is dat Lucky (de hond op de foto en mijn co-coach) zelf ook enorm angstig was toen ze pas bij ons kwam. Ze was bang voor mannen, alles wat op een stok leek, grote honden en onbekende geluiden. Ze was zelfs te bang om naar buiten te gaan in het begin. Dus het is helemaal oké om bang te zijn; zelfs dieren hebben er last van!

En ook Lucky heeft geleerd om nu vol vertrouwen naast ons te lopen, en zelfs los door de bossen te stuiven. Ze doet het zelfs zo goed dat ze officieel gecertificeerd is als therapiehond, wat betekent dat ze emotioneel heel stabiel is nu!

Lichaamstaal

Nu heeft een hond natuurlijk ook geen last van hersens die hem voor de gek houden, maar je kunt ze daardoor ook niks uitleggen. Alles gaat via lichaamstaal en energie.

Een traject met jonge kinderen verloopt ook veelal via het lichaam. Zo kan je kind meteen ervaren hoe het anders kan voelen en komt het stress-systeem tot rust. Al zit er ook wel een stukje uitleg bij hoe het in je hoofd werkt als je bang bent. En specifiek bij hondenangst gaan we naast fysieke oefeningen ook aan de slag met een stukje theorie over honden.

Zodat je kind weer veilig over straat kan, weer bij vriendjes durft te gaan spelen en ‘s nachts rustig kan slapen. En jij een antwoord hebt op de vraag: hoe help ik mijn kind van zijn angst af?

Wil je meer informatie? Kom eens langs voor een kennismaking! Dit kan uiteraard ook online of telefonisch als dit beter uitkomt. Je bent samen met je kind van harte welkom!

Volg onze inspiratiemails

Je ontvangt dan maximaal 4x per maand een e-mail met de laatste nieuwe blogs & vlogs.

Liever geen e-mails meer ontvangen? Onderaan elke e-mail vind je een uitschrijflink. Voor meer informatie zie ook mijn privacyverklaring.