Hoe ga je als ouder om met adviezen van anderen

“Lees je hem nou steeds voor? Hij is al 11 jaar! Dat is toch veel te oud om voor te lezen; hij moet dat nu toch echt zelf kunnen!”

“Ik vind wel dat ze een handje geven moet geven, dat hoort nou eenmaal zo!”

“Hij moet zich maar leren aanpassen; hij moet hard gemaakt worden voor de maatschappij!”

Herkenbaar? Dat iedereen een mening heeft over hoe je je kind opvoedt, en jij als ouder de laatste persoon op aarde lijkt te zijn die zijn of haar kind het beste kent? 

Maar wat nou als jouw gevoel zegt dat het helemaal oké is om je kind nog voor te lezen, je weet dat het averechts werkt om je kind te dwingen een handje te geven, of jouw kind heel gevoelig is en gewoon iets anders nodig heeft?

Hoe ga jij als ouder daarmee om, met al die – hopelijk wel goedbedoelde – adviezen van iedereen? Laat je je daardoor leiden, maakt het je boos of verdrietig, of word je er onzeker van? Of trek je je er niks van aan en doe je gewoon wat voor jou goed voelt?

Intuïtie

Want als ik je dan ook nog één goedbedoeld advies mag geven: luister naar je intuïtie! Als jouw gevoel zegt dat het prima is om je zoon van 11 nog een tijdje voor te lezen, je dochter pas een handje te laten geven als ze eraan toe is, en je kind te leren authentiek te zijn in plaats van zich aan te passen, waarom zou je daar dan niet naar luisteren?

Niet alleen maakt jou dat als ouder veel relaxter, je geeft je kind bovendien het voorbeeld dat het oké is om naar je gevoel te luisteren, wat veel belangrijker is dan iets te doen omdat een ander dat zegt!

Kom je er nou toch niet uit, of krijg je zoveel (vaak tegenstrijdige) adviezen dat je het even niet meer weet? Maak dan hieronder een afspraak, dan help ik je weer verder. Niet met goede adviezen, maar door je weer contact met je gevoel te laten maken. Want uiteindelijk ben jij de enige die jouw kind echt goed kent.

Heb jij je al ingeschreven voor onze nieuwsbrief? Zo niet, doe dit dan snel en blijf op de hoogte.
Je ontvangt maximaal 4x per maand een e-mail met de laatste nieuwe blogs, vlogs en informatie over evenementen.

Liever geen e-mails meer ontvangen? Je kunt je altijd uitschrijven via de uitschrijflink onderaan elke e-mail. Voor meer informatie zie ook mijn privacyverklaring.