Feestdagen: doe het op jouw manier!

Het is weer bijna zover: pakjesavond, Kerstmis… Voor de één een geweldig feest, voor de ander een nachtmerrie. Voor je het weet zit je tot over je oren in de stress omdat je het allemaal graag goed (lees: perfect) wilt doen voor je gezin, je ouders, je schoonouders, vrienden enz. En hoe je je best ook doet, er is altijd wel iemand die wat te klagen heeft.

De één wil geen vlees, de ander kan niet zonder. Voor de één draait alles om cadeautjes, voor een ander is het eten het belangrijkste. Maar… wat wil jij? Jij als gevoelige moeder? (Of vader, dat kan natuurlijk ook.) Wil je weer weken lang lopen stressen om alles geregeld te krijgen, en op de feestdag zelf geen minuut rust krijgen? En wat voor voorbeeld wil je geven aan je kinderen? “Doe maar gewoon wat anderen zeggen, want dat hoor nou eenmaal zo.” Is dat wat je ze mee wilt geven, ongeacht wat dit met hen doet?

Of ga je dit jaar voor jezelf kiezen, en aan je kinderen laten zien dat dat helemaal oké is? “Doe maar gewoon wat het beste bij jou past, en wat het beste voor jou is, zonder dat je daarmee een ander tekort doet.” Klinkt dat niet veel logischer? Want als jij lekker in je vel zit en ontspannen bent, dan neem maar van mij aan dat dit voor je kinderen – en de rest van de gasten – ook een stuk aangenamer is! Bovendien geef je anderen hiermee impliciet ook toestemming om zichzelf te mogen zijn, en hoeft niemand gestrest te raken van (te) hoge verwachtingen.

Tradities

“Maar wat is er mis met tradities? Moeten we die dan helemaal uitbannen? Dat is toch zonde!” hoor ik sommigen al denken. En ja, tradities kunnen bijzonder en zelfs belangrijk zijn, maar waar het om gaat is dat jij als moeder (of als vader) het voortouw neemt om samen met jouw gezin te bepalen of jullie nog wel achter alle tradities staan. Want tijden veranderen ook. Wat vinden jullie wel nog leuk? En is iedereen het daarmee eens – vooral ook degene die het moet uitvoeren? En welke dingen willen jullie eigenlijk graag anders zien? Met als hamvraag: hoe zorg je ervoor dat iedereen leuke, ontspannen feestdagen heeft?

Ik weet zeker dat als je hier bewuste keuzes in maakt, je niet alleen jezelf maar zeker ook je kinderen een groot plezier doet! En wie weet willen zij wel taken van je overnemen; wees creatief, laat iedereen eens meedenken!

Buffet 

Vroeger stond ik zelf ook uren in de keuken, en ik had als enige nooit de rust om met aandacht naar mijn cadeaus te kijken. Terwijl ik dat nu juist het leukste vind! Neuzen in mijn nieuwe kookboeken (ik krijg er ieder jaar wel een paar), de achterkant van de nieuwe DVD’s lezen, de nieuwe spullen van Blond Amsterdam (waar ik ook bijna ieder jaar wat van krijg) uitgebreid bewonderen en een mooi plekje in de vitrinekast geven…

Dus wat ik tegenwoordig doe, is gewoon een buffet maken. Dat lost meteen het probleem op van de één die geen vis mag, de ander die geen vlees lust, geen gluten mag enz. En het heeft als bijkomend voordeel dat mijn zoon het geweldig vindt om te helpen, waardoor ik niet alles alleen hoef te doen.

Dus het kan altijd anders, en nu heb ik eindelijk de rust om ook eens door mijn spullen te neuzen! 

Ik ben ook heel benieuwd hoe jij het dit jaar aan gaat pakken, en wat je voortaan anders doet. Laat het me weten, hieronder in de reacties!

Fijne feestdagen!

 

Je kind beter begrijpen? Ontvang maandelijks nieuwe tips over hoogsensitiviteit!

Liever geen e-mails meer ontvangen? Onderaan elke e-mail vind je een uitschrijflink. Voor meer informatie zie ook mijn privacyverklaring.