5 tips om het gezellig te houden als de kinderen wekenlang thuis zijn

Het valt niet mee, deze tijd waarin ineens het hele leven op zijn kop staat, je bijna nergens meer heen kunt en de kinderen ineens wekenlang thuis zijn. En voor iedereen is de situatie ook nog anders: de één moet blijven werken, de ander kan dat vanuit thuis doen of hoeft tijdelijk niet te werken.

Wat oudere kinderen krijgen huiswerk van school, of volgen digitale lessen. Jonge kinderen hebben ineens een extra vakantie. Hoe je situatie ook is: het is belangrijk om rustig te blijven en niet in paniek te raken. Op het moment dat je stress hebt, krijg je namelijk last van een vernauwd bewustzijn (kokervisie) en dan zie je mogelijke oplossingen niet meer.

Daarom hierbij een paar tips om je alvast op weg te helpen, en met z’n allen deze bizarre periode zo goed mogelijk door te komen.

Tip 1: Zorg voor structuur

Als het even kan, sta dan iedere dag op een vaste tijd op met het hele gezin. Probeer allemaal samen te ontbijten, en maak alvast een dagindeling. Op vaste tijden lunch en avondeten, en 2x een korte pauze. Op die manier creëer je blokken, en per blok kun je dan kijken wat je kunt/wilt doen en wat je de kinderen kunt laten doen.

Mogelijk krijgen ze huiswerk mee van school, of digitale lessen, en misschien moet je zelf thuis ook nog werken, maar met een vaste structuur in de dag weet iedereen waar ie aan toe is.

Wat fijn is voor jonge kinderen: maak de dagindeling visueel. Dat kan al heel simpel met een vel papier waarop je hokjes tekent en in de hokjes steeds aangeeft wat er gaat gebeuren met een simpel tekeningetje (voor de kleintjes) of een duidelijk woord (voor de oudere kinderen).

Je kunt ook werken met kleurtjes, en laat de kinderen eventueel zelf steeds aangeven welk blok nu aan de beurt is. Laat ze bijv. een sticker plakken, of het vorige blok doorstrepen.

Tip 2: Doe waar je normaal niet aan toekomt

Je weet wel, die foto-albums die je met kerst (vorig jaar) met je kinderen zou bekijken, die film die er nooit van komt, en het speelgoed van 3 jaar geleden uitmesten. Maar ook spelletjes doen, samen knutselen of iets lekkers bakken – nu is het moment voor qualitytime in overvloed!

En als het even kan, maak er dan ook meteen een feestje van. Maak bijv. koekjes in grappige vormpjes en versier ze uitgebreid, klei iets heel geks of teken de leukste vakantie of het gekste land wat je maar je kunt bedenken. En vergeet niet te lachen; humor is heel belangrijk!

Geef kinderen bij alles vooral de ruimte om het helemaal op hun eigen manier te doen – dat is goed voor hun creativiteit, en die hebben ze later ook nog hard nodig. Het is daarnaast ook een prima middel tegen perfectionisme, dus dubbele winst!

Als je zelf (thuis) moet werken, is deze tip ook prima voor het weekend. Aangezien er verder vrijwel niets open is, moeten we het zelf leuk maken – en wedden dat kinderen die quality time prachtig vinden!

Tip 3 – Geef je kinderen taakjes in het huishouden

Als moeder of vader zijnde heb je nu waarschijnlijk al genoeg aan je hoofd, dus waarom niet een aantal taken delen of verdelen? Laat je kinderen bijv. helpen om de vaatwasser uit te ruimen, geef ze een bezem of een swiffer, of laat ze de was opvouwen. Jonge kinderen vinden het prachtig om te mogen helpen; ze voelen zich ineens heel groot, en ze horen er echt bij! Wees niet te kritisch op het resultaat, dat is niet zo belangrijk.

Als je kinderen al wat groter zijn en altijd al met het huishouden helpen, vraag ze dan eens zelf waarmee ze je nog kunnen helpen. Leg gewoon eerlijk uit wat de hele situatie voor jou betekent, en laat ze meedenken. Dat wordt echt wel gewaardeerd, en kinderen komen vaak met verrassende antwoorden!

Tip 4 – Ga naar buiten

Even vooropgesteld dat dit mogelijk blijft, is er niets zo fijn en gezond om een paar keer per dag naar buiten te gaan, zeker met dit weer. Las een speelkwartier in, maak gebruik van je tuin als je die hebt, of laat wat vaker de hond uit. Geef je kinderen de kans om hun energie kwijt te raken.

Als dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, kijk dan of je binnenshuis wat leuke oefeningen kunt bedenken. Zet bijv. een vrolijk muziekje op en vraag de kinderen om een dansje in te studeren, zoek op internet naar bijv. yoga-oefeningen voor kinderen – daar worden ze ook nog eens rustig van – of tover het springtouw nog eens tevoorschijn. Kijken wie het het langste volhoudt!

Tip 5 – Zorg goed voor jezelf

Het gevaar bestaat dat je met één of meer – vooral jonge – kinderen niet meer aan jezelf toe komt. Ooit raakt je batterij leeg en kun je niks meer hebben, en daar wordt ook niemand beter van. Zorg daarom goed voor jezelf en zet je kinderen gerust ook een paar uurtjes voor de TV of achter een tablet, zodat jij even tot rust kunt komen.

Zet je de lekkerste kop koffie of thee die je maar kunt verzinnen, en pak eindelijk eens dat tijdschrift of dat boek waar je maar niet aan toe komt. Of ga iets aan een hobby doen, of even in het zonnetje zitten met je ogen dicht.

Zelfs een kwartiertje voor jezelf doet al wonderen. En laat dat huishouden ook maar even voor wat het is – de lat mag best wel even wat lager. Hygiëne is belangrijk, maar ongestreken beddengoed is nog nooit iemand dood aan gegaan…


 

Loop je nou toch echt helemaal vast, heb je er gewoon behoefte aan om even je hart te luchten, of heb je voor jouw specifieke situatie hulp of creatieve ideeën nodig? Schroom dan niet om contact op te nemen. Ik neem graag telefonisch of online een half uur de tijd om met je mee te denken. En vergeet vooral niet om ook goed voor elkaar te zorgen!

 

Je kind beter begrijpen? Ontvang maandelijks nieuwe tips over hoogsensitiviteit!

Liever geen e-mails meer ontvangen? Onderaan elke e-mail vind je een uitschrijflink. Voor meer informatie zie ook mijn privacyverklaring.